En kort historik
Skärgårdsteatern har varit en uppskattad tradition i den finlandssvenska skärgården ända sedan 1969. Massor av människor har medverkat genom åren och publiken har varit entusiastisk.
Idén till en teaterbåt kläcktes 1968 när budet om att fartyget Örnen var till salu nådde några ungdomar i amatörteatersällskapet Rampen i Helsingfors. Ulf Dolk, som länge hade närt idén om en teaterbåt, lockade med sig Ann-Christine von Haartman, hennes bror Jan von Haartman, Frej Andersin och Sue Lemström till att åka och titta på båten. Det blev kärlek vid första ögonkastet och gruppen köpte Örnen den 18 maj 1969. Konstsamfundet och Svenska Folkskolans vänner garanterade ett lån på 11 500 mark och Rampeiterna med släkt och vänner satte sina namn på skuldsedeln: Frej Andersin, Leif Apter, Ulf Dolk, Håkan Fyhr, Rolf Granström, Jan von Haartman, Ann-Christine von Haartman, Nikolai Kovanko, Sue Lemström, Marianne Segercranz och Tom Valdonen. Föreningen Skärgårdsteatern r.f. bildades av samma människor. Nu började det omfattande arbetet med att bygga om fartyget till en vattenburen teater.
Örnen byggdes 1914 i Danmark som ett segelfartyg men byggdes sedermera om till motorfartyg. Hon var 37 meter lång, största bredden var 8,5 meter och djupgåendet var 3 meter. 150 kvadratmeter lastrum förvandlades till en teater med 90 sittplatser och en scen som var 6 meter bred och 4,5 meter djup.
Alla jobbade som galningar för att få allt färdigt. Jarl ”Jalle” Lindblad anlitades som regissör och repetitionsarbetet och renoveringen pågick parallellt under sommaren 1969. Muminmamman Tove Jansson döpte teaterskutan Hafsorkestern den 17 juli 1969 på Packhuskajen i Helsingfors. Jansson var Skärgårdsteaterns gudmor och upphovskvinna till båtens nya namn.
År 2010, 41 år efter grundandet, fick Skärgårdsteatern en erkänsla för sitt mångåriga arbete i form av Statens pris för scenkonst.
Styrelsen
Skärgårdsteaterns verksamhet handhas av föreningen Skärgårdsteatern rf. Styrelsen för verksamhetsåret 2023 består av:
Tom Rejström (Ordförande)
Stina Engström
Anna-Emilie Jääskeläinen
Samuel Karlsson
Astrid Stenberg
Skärgårdsteaterns väl
Skärgårdsteatern har över femtio år på nacken. Vi har producerat hundratals föreställningar som setts av över sextiotusen personer. Vi har under årens lopp bestått av nästan 400 entusiaster.
Nuförtiden kan vi räkna med ett återkommande stöd från ett ansenligt antal fonder och organisationer. Och publikstödet har alltid varit intakt. Men trots all välvilja är verksamheten inte självklar. Det vittnar ett antal år på 1980-talet om, då de ekonomiska bidragen inte räckte till för att genomföra den årliga sommarturnén.
För att garantera kontinuiteten grundade vi år 2007 Skärgårdsteaterns Väl r.f., en ideell stödförening vars huvuduppgift är att äga och underhålla en båt som sedan Skärgårdsteatern varje sommar disponerar över till självkostnadspris.
Med i första hand privata medel köpte några Skärisveteraner trålaren m/s Sälö och överlät den i föreningens ägo. Båten är byggd på svenska västkusten 1939, den är 19 m lång och 6 m bred. En ärevördig men ålderstigen dam alltså, dock totalrenoverad under nittiotalet. Alla som ägt en gammal båt vet att jobbet aldrig tar slut. Det finns alltid nånting att reparera eller förbättra. Så också på Sälö. Vi har installerat värme och varmvatten, byggt om bastun, bytt växellåda, låtit sandblästra och måla skrovet, som ursprungligen är ek, numera betongbelagt. Vi har snickrat, målat och fejat. Men det är, i motsats till mycket annat kneg ett roligt jobb. Bara man har tid. Och lite pengar. Hittills har vi fått stöd från Centralkonstkommissionen, Svenska Kulturfonden, Wärtsilä, Otto Malms fond, Wilhelm Thurings stiftelse, Svenska Folkskolans Vänner, Folkhälsan och Henning Mankell. Det är vi ödmjukt tacksamma för.
2010 erhöll vi Statens Scenkonstpris, en av de finaste utmärkelser man kan få i branschen. Det är vi stolta över. Vi jobbar vidare för att teatervänner i skärgården varje sommar skall få möjlighet att besöka Skärgårdsteaterns föreställningar.
Dick Idman
styrelseordförande för Skärgårdsteaterns Väl r.f.