En kort historik
Skärgårdsteatern har varit en uppskattad tradition i den finlandssvenska skärgården ända sedan 1969. Massor av människor har medverkat genom åren och publiken har varit entusiastisk.
Idén till en teaterbåt kläcktes 1968 när budet om att fartyget Örnen var till salu nådde några ungdomar i amatörteatersällskapet Rampen i Helsingfors. Ulf Dolk, som länge hade närt idén om en teaterbåt, lockade med sig Ann-Christine von Haartman, hennes bror Jan von Haartman, Frej Andersin och Sue Lemström till att åka och titta på båten. Det blev kärlek vid första ögonkastet och gruppen köpte Örnen den 18 maj 1969. Konstsamfundet och Svenska Folkskolans vänner garanterade ett lån på 11 500 mark och Rampeiterna med släkt och vänner satte sina namn på skuldsedeln: Frej Andersin, Leif Apter, Ulf Dolk, Håkan Fyhr, Rolf Granström, Jan von Haartman, Ann-Christine von Haartman, Nikolai Kovanko, Sue Lemström, Marianne Segercranz och Tom Valdonen. Föreningen Skärgårdsteatern r.f. bildades av samma människor. Nu började det omfattande arbetet med att bygga om fartyget till en vattenburen teater.
Örnen byggdes 1914 i Danmark som ett segelfartyg men byggdes sedermera om till motorfartyg. Hon var 37 meter lång, största bredden var 8,5 meter och djupgåendet var 3 meter. 150 kvadratmeter lastrum förvandlades till en teater med 90 sittplatser och en scen som var 6 meter bred och 4,5 meter djup.
Alla jobbade som galningar för att få allt färdigt. Jarl ”Jalle” Lindblad anlitades som regissör och repetitionsarbetet och renoveringen pågick parallellt under sommaren 1969. Muminmamman Tove Jansson döpte teaterskutan Hafsorkestern den 17 juli 1969 på Packhuskajen i Helsingfors. Jansson var Skärgårdsteaterns gudmor och upphovskvinna till båtens nya namn.
År 2010, 41 år efter grundandet, fick Skärgårdsteatern en erkänsla för sitt mångåriga arbete i form av Statens pris för scenkonst.